Eihän kukaan toivo sitä tilannetta juhlille, jossa puheen pitäjä on niin jännittynyt, ettei saa sanaa kunnolla suustaan ja toisaalta juhlien tähti pelkää pahinta sekä painajaismaisia paljastuksia koko suvun edessä. Niin se ei saa olla ja siksi olemme koonneet muutamia vinkkejä, miten onnistunut onnittelupuhe saadaan hoidettua tyylillä läpi. Siten, että kaikilla on hauskaa, kukaan ei tunne itseään ulkopuoliseksi ja puhekaan ei ole liian pitkä. Miten tällaisen letkeän onnittelupuheen pitämiseen pitää varautua?
Valmistele onnittelupuhe huolellisesti
Sinun on mietittävä tarkkaan se, kenelle puheen pidät ja mitä siinä haluat sanoa. Sen pitää herättää tunteita, mutta ei missään nimessä vihaa tai katkeruutta. Suunnittelussa kannattaakin kirjata asioita ensin ylös siinä järjestyksessä kuin niitä tulee mieleen. Kun olet saanut ajatukset paperille, niistä voi kirjoittaa puheen ensimmäisen version. Valmista puhetta on hyvä lukea muutamaan kertaan ja sen jälkeen sitä voi vielä muokata. Missään nimessä sitä ei pidä lukea paperista eikä varsinkaan tehdä monen A4-arkin mittaista. Silloin koko tilanne niin sanotusti lässähtää käsiin.
Puheen pitäminen ei ole vaikeaa, mutta on muistettava, että 5 minuuttia on hyvä aika varsinkin silloin, jos useampi haluaa sanoa sanansa. Siksi kokonaisuuden on oltava hyvin jämäkkä ja jäntevä. Tärkeintä puheessa on hyvä aloitus, sellainen, joka jää kaikkien mieleen, mutta ei ole yliampuva. Tärkeintä on se, että siitä kuuluu aitous ja se, että sitä ei todellakaan lue paperista. Itselläsi voi olla tukisanoista koottu lista, mutta luova kertominen on aina parempi kuin paperista lukeminen.
Onnittelupuheen järkevä kokonaisuus
Puheeseen voi sisältyä yhteisiä muistoja, mutta ne eivät koskaan saa olla mitään sisäpiirin vitsejä tai sellaisia, mikä saa sankarin noloon asemaan muiden silmissä. Ehdottomasti pitää korostaa tätä hetkeä ja juhlaa sekä muutama sana siitä, millainen tulevaisuus voi olla. Lopussa voi olla jokin hiuksenhieno kevennys, jossa voi käyttää aforismia tai hyvin lyhyttä runoa. Pahin virhe lopussa on sanoa “Loppu, kiitoksia”. Se ei sovi onnittelupuheeseen lainkaan.
Puheen pitää olla positiivinen ja mielellään sellainen, että siinä otetaan mukaan myös yleisö. Tämä tarkoittaa sitä, että katsekontaktilla on otettava kiinni sekä päivänsankaria, että mahdollisimman moni yleisön joukosta. Se antaa puheeseen hyvän säväyksen. Jos osaat olla luonnostaan hauska, se sopii tilanteeseen hyvin. Kaikki väkinäinen hauskuus paistaa puheesta ja vaikutus on yleensä negatiivinen. Jos hauskuus ei ole luontaista, sen voi jättää vähemmälle. Hymyillen puhuminen tuo puheeseen automaattisesti positiivisuutta, eikä se vaikuta lainkaan huonolta idealta. Ajattele vaikka mitä kaikkea positiivista kasinot Suomi tarjoaa ja ilmeesi kirkastuu huomattavasti!
Jännittämisen voi peittää onnittelupuheen aikana
Hyvä puhe juhlissa vaatii myös pientä jännitystä. Silloin se onnistuu parhaiten. Rauhallinen hengittely kannattaakin opetella jo etukäteen, niin sillä pystyy itsensä rauhoittamaan tiukassa tilanteessa. Tärkeä asia on myös se, että kehonkieli toimii oikein eli se on avoin. Kun olet harjoitellut kirjoittamaasi puhetta, pystyt myös pitämään hyvän ja suoraryhtisen asennon. Lunttilappu avainsanoineen kädessä on toisaalta hyvä, koska silloin ainakin tiedät, miten pidät käsiäsi. Missään nimessä käsiä ei saa laittaa selän taakse tai ristiä niitä rinnan korkeudella. Se kertoo lukkiutumisesta.
Äänen käyttö on tärkeää, joten puhe täytyy pitää kuuluvalla äänellä. Sitä ei voi aloittaa ennen kuin kaikki ovat hiljentyneet. Sen jälkeen otat ensimmäisenä katsekontaktin päivänsankariin ja voit aloittaa. Muista myös puhua rauhallisesti ja voit hyvin käyttää erilaisia äänensävyjä, painotuksia sekä pieniä taukoja. Silloin puheesta tulee elävää ja kertovaa. Sitä ei tarvitse opetella ulkomuistiin, koska se ei puhuttele kuulijaa. Jos suu tuntuu kuivalta, voit ja kannattaakin hörpätä hiukan vettä ennen aloitusta. Älä jännitä, onnistut varmasti!