Siirry suoraan sisältöön

Pidä hauska puhe eläkkeelle jäävälle

  • tehnyt
Hauska puhe eläkkeelle jääväelle jää muistoihin.

Puheet kuuluvat juhliin ja parhaimmillaan ne nostattavat sekä kohottavat tunnelmaa entisestään. Huono puhe puolestaan pitkästyttää kuulijat ja latistaa tunnelman. Siksi puhe kannattaa suunnitella etukäteen, vaikka jättäisikin tilaa viime hetken inspiraatiolle. Jos suunnitelmissasi on hauska puhe eläkkeelle jäävälle, sen laatimiseen ja pitämiseen pätevät samat vinkit kuin puheille ylipäänsä. Tärkein niistä on se, että ole mahdollisimman napakka ja kosketa tunteita.

Hauska puhe eläkkeelle jäävälle säilyy mielessä

Paras puhe on sellainen, joka itkettää, naurattaa tai mieluiten molempia. Se ei jaarittele eikä ole kovin pitkä, vaan käy suoraan asiaan. Puheen hauskuus syntyy usein yhteisistä, toisten kanssa jaettavista muistoista. Tässä piilee kuitenkin vaara, joka on hyvä tiedostaa. Muista, että valtaosalle kuulijoista tapahtumat ovat vieraita. Jos et osaa avata niitä kyllin hyvin, sisältö huvittaa vain harvaa.

Puheen pitäminen juhlakalulle, joka osaa nauraa itselleen, on luonnollisesti helpompaa kuin hänelle, joka ei tähän kykene. Kaikki eivät myöskään pidä huomion keskipisteenä olemisesta. Jos et tiedä tarkkaan, minkälaista luonteenlaatua puheesi kohde on, muista riittävä varovaisuus. Liian henkilökohtaista leikinlaskua ja vitsailua ei kannata käyttää aiheilla, jotka jakavat voimakkaasti mielipiteitä.

Jännitä vapaasti

Harva on luonnostaan puheen pitäjä ja monia puheen pitäminen saattaa jännittää tai tehtävä saa olon vähintäänkin epämukavaksi. Älä suotta peittele esiin nousevia tunteitasi. Jännitys osoittaa vain, että hetki on sinullekin tärkeä. Mitä tunnekylläisempi puhe on, sitä enemmän se koskettaa. Pieni takeltelukaan ei haittaa apusanalistan kanssa, vaan on paljon läsnä olevampaa kuin se, että puheen lukee vauhdilla läpi paperista.

Avainsanat: