Siirry suoraan sisältöön

Väittely

Kiistely on taitolaji, joka jokaisen kannattaa opetella

Väittely englanniksi voi olla haastavaa

Väittely englanniksi saattaa olla hankalaa erityisesti silloin, jos se ei ole äidinkieli. Kielessä on todella paljon erilaisia vivahteita, joiden oppimiseen saattaa kulua koko ihmiselämä. Samaa tarkoittavan sanan synonyymeja tulee käyttää oikeassa kontekstissa, mikä saattaa olla todella vaikeaa silloin, jos puhutaan jotain muuta kieltä kuin äidinkieltä. Mikäli olet kiinnostunut kiistelemään englanniksi, kannattaa ensimmäisenä opetella aihealueen sanasto niin, että sen muistaa helposti ulkoa. Oikean sanaston käyttäminen auttaa paljon ja se luo kuvan siitä, että väittelijä on perehtynyt aiheeseen. Toisaalta pelkkien termien viljely ei ole kovin hyvä keino pidemmän päälle, sillä niiden lisäksi tarvitsee myös paljon muuta.

Kiistelyn aiheita on maailmassa paljon ja keskusteltavat aiheet tulee tuskin koskaan loppumaan. Sanaharkka tulee tietysti sitoa jonkin tietyn aiheen ympärille tai muutoin siitä tulee liian sekavaa

väittely

Väittelyn aiheita on paljon erilaisia

Kiistan aiheeksi voi ottaa oikeastaan minkä vain, sillä maailmasta ei aiheet ja ilmiöt lopu kesken. Jos itse saat valita aiheen, kannattaa ottaa sellainen, josta on itse kiinnostunut. Joka tapauksessa teemaan liittyen on tärkeä tehdä riittävä määrä taustatutkimusta.

Yleisimmät kiistojen aiheet liikkuvat yleensä esimerkiksi politiikan ja muun yhteiskunnallisen aiheen ympärillä. Uutisia katsoessa näkee usein poliitikkojen väittelevän erilaisista aiheista. Tavallisissa pöytäkeskusteluissa saatetaan väitellä jonkin populaarikulttuurin ilmiön ympärillä tai parhaasta urheilijasta. Opiskelujen yhteydessä tulee läheiseksi ainekirjoitukset, jotka ovat tietyllä tapaa sanaharkan sukulainen: asiat pitää pyrkiä perustelemaan ja jäsentämään oikealla tavalla.

Opi hyväksi puhujaksi

Väittely julkisissa tilaisuuksissa

Toisinaan järjestetään julkisia väittelytilaisuuksia, joissa käsitellään jotain mielenkiintoista aihetta. Kouluissa saattaa olla myös harjoituksena kahden ihmisen välinen väittely, jossa kummatkin osapuolet pyrkivät puolustamaan omaa kantaansa. Kiistelyä on aina hauska seurata ja niitä seuraamalla oppii paljon uutta. Saatat oppia ymmärtämään paremmin sellaisia ihmisiä, joiden mielipiteet ja maailmankuva eroavat sinun vastaavista.

Monille puheen pitäminen saa perhoset lentämään vatsassa ja hien nousemaan otsalle. Puheeseen kannattaa aina valmistautua huolella ja sitä on hyvä käydä läpi vaikkapa kotona peilin edessä. Jos koet esiintymisen vaikeana, sitäkin voi harjoitella aivan samalla tavalla kuin mitä tahansa muutakin. Harjoitus tekee esiintymisessäkin mestarin, joten heti ei kannata luovuttaa.

Väittely englanniksi parantaa kielitaitoa

Kiistely englanniksi on oiva tapa parantaa omaa kielitaitoa jopa siinäkin tapauksessa, ettei puhu äidinkielenään englantia. Sanaharkka perustuu sanojen oikeanlaiseen käyttöön, joten siinä harjaantuminen parantaa periaatteessa kaikkien kielien osaamista. Jos haluat viedä englannin taitosi uudelle tasolle, debatti voi olla oiva työkalu siinä. Silloin joutuu käyttämään kieltä harkitusti, joka tuo aivan uuden näkökulman kielen oppimiseen. Samalla voit opetella jonkin tietyn aihealueen sanastoa, mikä laajentaa kielitaitoa entisestään.

Kiistely voi olla haastavaa ja usein sillä on negatiivinen kaiku ympärillään. Se voi olla kuitenkin hyvä keino oppia eri kieliä paremmin. Kiistely englanniksi kehittää kivasti kielikorvaa, koska lauseita joutuu muodostamaan spontaanisti ja usein yllättävästi. Erityisesti nykyisen kaltaisessa kansainvälistyvässä maailmassa hyvälle kielitaidolle on aina tarvetta. Englanti onkin siinä mielessä paras vaihtoehto, että sitä puhutaan niin laajasti eri yhteyksissä.