Puheen kirjoittaminen ei ole loppujen lopuksi kovin vaikea tehtävä. Se kannattaa kirjoittaa etukäteen ja sitä on hyvä harjoitella pari kertaa ennen puheen esittämistä. Harvoin kukaan pystyy täysin improvisoimaan loistavan puheen ellei sitten ole puheiden pitämisen ammattilainen. Tosin näitäkin henkilöitä joukostamme löytyy. Huolellinen valmistautuminen kertoo myös kunnioituksesta juhlittavaa henkilöä tai tilaisuutta kohtaan. Tietynlainen faktojen eli tosiasioiden tarkistaminen kuuluu yhtenä osana hyvän puheen laatimiseen.
Puheen kirjoittaminen – kenelle puhut?
Miten kirjoittaa puhe, joka pitää kuulijat otteessaan? Se ei ole niin vaikeaa kuin usein luullaan. Ensinnäkin sinun pitää miettiä kenelle puheen pidät. Perussääntö on se, että jos tarkoituksenasi on kunnioittaa puheen kohdetta, niin et voi puhua itsestäsi. Nyrkkisääntönä on hyvä ajatella, että enemmän kuin kaksi kertaa sana ”minä” puheessa on jo liikaa. Eihän ole tarkoitus puhua sinusta.
Puhetta suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon se fakta, noin yhden A4-mittaisen puheen pitämiseen menee noin 5 minuuttia. Se on hyvä keskimääräinen aika puheelle, varsinkin, jos juhlissa on muita puhujia sinun lisäksesi. Tähän voi tietysti vaikuttaa se, kenelle puhe kohdistuu. Morsiamen isän puhe on luonnollisesti pidempi kuin ystävän ja niin edelleen. Tärkeintä on pitää virkkeet lyhyinä ja pitää puhe kohtuullisessa ajassa.
Miten kirjoittaa puhe eli mitä haluat sanoa?
Puheen kirjoittaminen on taitolaji. Tärkeää on miettiä ennen puhetta, mitä haluat sanoa ja minkälaisen tunteen puheella välität kuulijoille. Tunne ja sen välittäminen on tärkeää, koska se on osa viestiä. Sulhasen on eri asia esimerkiksi pitää puhe morsiamelle kuin morsiamen isälle. Kiitos- ja onnittelupuheissa voi alkuun käyttää esimerkiksi jotain sitaattia, jonka sitten toistaa vielä lopussa. Muuten toistoa onkin hyvä välttää puheissa.
Puheen kirjoittaminen kannattaa siis suunnitella tilaisuuden ja puheen kohteen mukaan. Puhe on myös hyvä pitää, jos mahdollista, ilman paperia. Paperi helpottaa muistamista, mutta saatat tuijottaa siihen liikaa ja se jos mikä laskee tunnelmaa. Jos sinulla ei ole paperia ”pakopaikkana”, niin saat yleensä yleisöön paremman kontaktin ja voit tarvittaessa improvisoida myös.
Puheen kirjoittaminen poistaa esiintymisjännitystä
Jännitys kuuluu asiaan, kun pelaat Veikkaus Lotto pelejä ja puheessakaan pieni jännitys ei haittaa. Sen sijaan, jos olet niin sanotusti kauhusta kankea, niin pelko voi lamauttaa puheesi tehokkaasti. Jännityksestä ei oikeastaan pääse eroon kuin harjoittelemalla. On hyvä muistaa, että monesti itsestä tuntuu, että jännityksen huomaa, mutta todellisuudessa tilanne ei useinkaan ole näin. Monia ammatikseen esiintyviä jännittää jokainen esiintymistilanne, mutta pieni jännitys kuuluu asiaan ja usein silloin tekeekin parhaansa.
Pääseminen eroon esiintymisjännityksestä on aivan mahdollista. Siihen auttaa jo tämän kirjoituksen teemakin eli valmistautuminen hyvin puheeseen. Kirjoita puhe valmiiksi ja harjoittele useasti sitä. Todennäköisesti puheesi on jo tämän takia parempi kuin 90 prosenttia puheista. Suomalaiseen tapaan valitettavasti kuuluu pitää spontaani puhe harjoittelematta ja pienessä sievässä. Nämä puheet harvemmin muistetaan erinomaisuudestaan.
Puheen kirjoittaminen ja viimeiset vinkit
Puheen pitäminen on taitolaji. Siihen kehityt ahkeralla harjoittelemisella. Sanotun sanan, tunteiden ja sisällön lisäksi kannattaa kiinnittää huomioita kehonkieleen, joka on aivan yhtä tärkeä kuin kaikki muutkin puheen elementit. Käsien pitäminen taskussa viestittää epävarmuudesta tai pahimmillaan ylimielisyydestä, kasvojen koskettelu taas tulkitaan usein jonkun asian peittelemiseksi. Myös aito hymy on helppo erottaa teeskentelystä, joten kannattaa oikeasti olla aito.
Puheissa on merkityksellistä myös kulttuuriset seikat. Suomalaiset rakastavat aitoutta ja se mikä jossain muussa kulttuurissa voi vaikuttaa jopa törkeältä, voi ihastuttaa Suomessa. Puhe kannattaa suunnitella myös vastaanottajien mukaan. Nyrkkisääntönä huumorin suhteen on se, että kannattaa olla varovainen. Huono vitsi väärässä paikassa voi pilata puheen.
Vakavastakin asiasta ja jopa tylsästä aiheesta voi pitää mielenkiintoisen puheen. Puheen kirjoittaminen onkin hyvä painottaa virkkeisiin ja puhetapaan. On täysin eri asia kirjoittaa puhe kuin tieteellinen artikkeli. Puheessa on myös tärkeää muistaa tauottaa sitä sopivalla tavalla. Se pitää kuulijan innostuneena ja kiinnostuneena siihen, mitä seuraavaksi sanotaan. Tämän voi huomioida jo kirjoittamisen vaiheessa.