Siirry suoraan sisältöön

Väittely aiheita

  • tehnyt
väittely aiheita

Aiheita mistä väitellä, löytyy yhtä paljon kuin väittelijöitäkin. Spontaanisti syntyvät väittelyt ja keskustelut tuovat ihmisistä eniten sitä todellista omaa itseä esille, kun väittely aiheita ei olla sovittu etukäteen. Toisaalta taas etukäteen aiheen sopiminen antaa mahdollisuuden tutkia asiaa ja löytää perusteita omalle kannalleen paremmin. Väittely saattaa olla hyvinkin tunteita nostattava, mikäli osallistujilla on henkilökohtaisia kokemuksia aiheesta. Se voi olla myös hyvin valaiseva ja tarjota uusia näkökulmia.

Väittely aiheita tulee vastaan elämässä päivittäin. Mistä tahansa voi väitellä, kunhan löytyy osapuoli, joka on puolesta ja toinen joka on vastaan. Tämä voi olla suurtakin hupia joillekin. Ihmiset nauttivat väittelystä ja siitä saakin loistavaa kutinaa ja aktivointia aivoille.

Missä voi väitellä?

Missä sitten pääsee väittelemään? Internet on pullollaan sivustoja, joissa voi suorittaa väittelyä kirjallisessa muodossa. Tämä ei toki ole niin nopeatempoista kuin suullinen debatti mahdollisesti on. Väittelyä voi harrastaa melkeinpä missä tahansa. Kunhan muistaa ympäristönsä, eikä päästä väittelyä paisumaan riidaksi asti.

Olutlasillisen ääressä rentoutuen alkavat helposti ihmisten mielipiteet virrata vapaammin ja väittely saattaa alkaa helpommin. Luultavasti tällöin asia rönsyilee ja saattaa joutua aivan muille urille mistä alkujaan lähdettiin. Tämä ei välttämättä ole rakentavin tapa väitellä, vaan saattaa saada riidan piirteitä hyvin nopeastikin. Väittely aiheita voi vaikka sopia etukäteen sopivien kumppaneiden kanssa.

Kuinka väitellä?

Kuinka voi väitellä niin, että tulee kuulluksi ja kuulostaa itse aikuismaiselle ja uskottavalle? Tässä listaamme muutaman vinkin avuksi seuraavaa väittelyä varten:

  • Pysy rauhallisena. Äänen korottaminen liikaa ei kuulosta vakuuttavalle.
  • Ole varma asiastasi, tarkista faktat hyvin.
  • Pyri lukemaan vastustajaasi ja kumoamaan hänen argumenttinsa.

Kuka voittaa väittelyn?

Mistä väitellä on toki se tärkein asia alun perin mikä pitää olla selvillä. Mutta yleensä, kun on kyse varsinkin ennalta sovitusta väittelystä, halutaan myös tietää kuka voittaa. Kuka sen sitten määrittelee, koska mitään pisteenlaskuahan väittelyssä ei ole. Ratkaisevassa asemassa on luultavimmin kuulija, eli mahdollinen yleisö.

Kun on sovittu mistä väitellä, kerrotaan tämä myös yleisölle. Se väittelijöistä, joka saa paremmin ammuttua alas toisen argumentit ja paremmin vakuutettua yleisön tai parhaassa tapauksessa jopa kilpailijansa pään käännettyä, on luonnollisesti voittajan asemassa. Väittely on hyvä taito elämässä ja se auttaa myös pitämään puoliaan vaikkei varsinaisiin väittelytapahtumiin haluaisikaan osallistua. Jo kouluissa nuoria opetetaan väittelemään hyvin ja oikein.