Siirry suoraan sisältöön

Rakentava riitely täydentää suhdetta

  • tehnyt
Rakentava riitely parantaa suhdetta.

Riitely parisuhteessa on arkipäivää ja toisaalta se on myös taitolaji, joka kannattaa opetella. Riidellessä tunteet pulppuavat ja samalla järkevä ajattelu voi kadota kokonaan meuhkaamisen keskellä. Huutaminen jatkuu ja jatkuu, kunnes on vuorossa mykkäkoulu ja mökötys tai molemmat. Rakentava riitely puolestaan antaa kummallekin osapuolelle vuoron puhua ja vuoron kuunnella toisenkin mielipidettä. Tärkeä pointti on myös antaa sekä pyytää anteeksi eli aina on muistettava se pieni seikka, että asiat riitelevät eivät ihmiset.

Rakentava riitely keskeyttää repivän riidan

Riidan aiheita syntyy aivan arkipäiväisistä, pienistä asioista ja ne voivat hetkessä saavuttaa uskomattomat mitat. Siitä seuraa parista riippuen jopa usean viikon mykkäkoulu eikä sujuvasta rauhoittumisesta ole tietoakaan. Myöskin suuttuneena ristiriitatilanne helposti lukkiutuu ja siitä on suhteellisen hankala palata lähtöpisteeseen. Rakentavassa riitelyssä tärkeää on tapa, millä toiselle puhutaan, mitä sanoja on käytössä ja se, kuinka kumppania kunnioittaa. Varsinkin toisen tulkitseminen on väärä tapa riitelyssä.

Monessa suhteessa väittely on osa arkipäivää, mutta se ei välttämättä johda vielä riitelyyn. Tosin keskinäisestä väittelystä on lyhyt matka siihen, että kumpikaan ei anna periksi ja riita on valmis. Missään nimessä kumppania ei koskaan saa vähätellä eikä arvostella, koska se on riidan siementen kylvämistä. Riitelytilanteessa yleensä molemmissa on vikaa ja kummankin pitäisi katsoa peiliin. Väitetään, että kunnon riita puhdistaa aina ilman.

Riidan jälkeen sovintoon

Rakentavaa riitelyä ei ole helppo opetella, koska se tuntuu siltä, että joutuu nöyrtymään toisen edessä. Siitä kuitenkaan ei ole kysymys, vaan aina pitää huomata oma osuus riidan syntymisessä. Antamalla toiselle puheenvuoron, voi huomata uuden näkökohdan parisuhteessa, jota ei ole tullut ajatelleeksi aiemmin. Pahinta riitelyssä onkin kaivella vanhoja riitoja, koska silloin riitely ei koskaan lopu ja sitä on hankala muuttaa rakentavaksi.

Avainsanat: