Siirry suoraan sisältöön

Mielipide aiheita eri tilanteisiin

  • tehnyt
Mielipide aiheita on paljon.

Pitäisi viritellä keskustelu tuntemattoman ihmisen kanssa? Olisi pidettävä puhe tai esitelmä? Ensitreffit edessä? Mikään edellä mainituista tilanteista ei onnistu, ellei sinulla ole mielipide aiheita, joista olet valmis kertomaan. Mielipiteen muodostaminen ja varsinkin perusteleminen saattaa tuntua vaikealta, mutta todellisuudessa tehtävä on helppo. Sinun on vain kerrottava, mitä mieltä olet. Mielipide on henkilökohtainen asia. Ei ole olemassa oikeaa ja väärää mielipidettä, on vain erilaisia mielipiteitä.

Hyviä mielipide aiheita löytyy loputtomasti

Mitkä aiheet sitten ovat keskustelemisen tai puheen pitämisen arvoisia? Oikeastaan kaikki, kunhan ne on selkeästi argumentoitu. Tutkimuksissa on todettu, että ihmisen on hepoin puhua asioista, jotka ovat hänelle henkilökohtaisesti tärkeitä. Mielipide on helpompi muodostaa asiasta, jonka tunnet kuin asiasta, josta tietosi ovat hatarat tai ehkä jopa virheelliset.

Omia mielipiteitään rikastuttaa parhaiten, kun keskustelee niistä muiden kanssa. Rakentava väittely on jotakin ihan muuta kuin juupas-eipäs -kiistaa. Verkosta löytyy lukuisia sivustoja, kuten esimerkiksi debattibaari, jotka opastavat hyvinkin käytännönläheisesti, kuinka käydä rakentavaa väittelyä muiden kanssa. Onnistuneen vuorovaikutuksen jälkeen ei ole voittajia ja häviäjiä, vaan viisastuneita ihmisiä.

Älä ole aina oikeassa

Jos pidät jääräpäisesti kiinni omista mielipiteistäsi aina, olet todennäköisesti ainakin joskus väärässä. Oman erehtyväisyytensä myöntäminen ei ole aina helppoa, mutta se on rohkeaa. Vain kyseenalaistamalla myös omat näkökulmansa voi kasvaa ja kehittyä ihmisenä. Siksi jokaisen lohdullinen ohje itselleen voisikin olla: Älä ole aina oikeassa.

Avainsanat: