Siirry suoraan sisältöön

Hyvä puhe esiintymisjännityksestä huolimatta

  • tehnyt
Hyvä puhe kiinnostaa yleisöä

Moni voi joutua elämänsä aikana tilanteeseen, jossa täytyy pitää puhe suuren ihmismäärän edessä. Kaikki eivät pidä puheen pitämisestä ihmisjoukolle ja se voikin aiheuttaa ahdistusta, stressiä ja pelkoa. Hyvä puhe saattaakin jäädä pitämättä, jos jännittää puheen pitämistä liikaa. Onneksi esiintymisjännitykseen on olemassa useita erilaisia apukeinoja. Seuraavat vinkit kannattaa hyödyntää puheen pitoon liittyen, jolloin puhe saattaa sujua paljon mukavammin ja stressittömämmin.

Hyvä puhe harjoittelemalla

Esiintymisjännitys saattaa hellittää, mikäli puhetta harjoittelee ääneen ennen varsinaista puhetta. Puhetta voi harjoitella vaikkapa ystävien ja perheen edessä. Tällöin ystävät ja perhe osaavat myös antaa parannuskehotuksia. Itseltä voi jäädä huomaamatta puheen aikana esimerkiksi, jos puhuu liian nopeasti, laittaa kädet välillä taskuun tai liikehtii liikaa puheen aikana.

Puheen pitäminen voi sujua myös rennommin, mikäli jännityksen purkaa ennen puhetta johonkin. Sen voi purkaa esimerkiksi pitkään juoksulenkkiin tai vaikkapa saunomiseen. Joskus on kuitenkin vain hyvä hyväksyä pieni jännitys, koska tosiasiahan on, että jopa itsevarmimmilta vaikuttavia puhujia voi jännittää joskus. Lisäksi pieni jännitys voi tehdä esiintymiselle hyvää.

Ylikuormittavaa jännitystä ei tarvitse sietää

Liian kuormittavaa esiintymisjännitystä ei tietenkään tarvitse sietää. Joskus ammattiapu voi olla paikallaan. Jännitykseen voi hakea apua esimerkiksi terveyskeskuksen kautta. Erilaiset puheviestinnän kurssit voivat myös auttaa esiintymisjännityksessä. Vaikeaakin jännitystä on aina mahdollista lieventää. On myös syytä muistaa, että moni ammatikseenkin puhuva on pitänyt joskus ensimmäisen puheensa, ja moni heistä on jännittänyt sitä.