Siirry suoraan sisältöön

Argumentaatiovirheet suistavat keskustelun väärille urille

  • tehnyt
kahvikuppi

Keskustelun virheet ovat hyvin tyypillisiä, kun ei ole aikaa ajatella omien sanojen vaikutusta. Samat virheet on helppo toistaa verkossa ja kahvipöytäkeskusteluissa. Argumentaatiovirheet ohjaavat keskustelua hakoteille. Yleisin niistä on niin sanottu olkinukke. Sen lähtökohtana on, että keskustelukumppani on väärässä joka tapauksessa. Mitään sanottua ei voi pitää totena, sillä ennakkoluulot ja -odotukset poissulkevat mahdollisuuden keskustelukumppanin oikeassa olemisesta.

Argumentaatiovirheet pilaavat keskustelun

Toinen hyvin yleinen virhe, jonka voi kohdata erityisesti verkossa, on hyökkäys ihmistä vastaan. Tässä tapauksessa kritisoidaan muiden persoonallisuutta, ulkonäköä tai ominaisuuksia, ei itse käsiteltävää asiaa. Hyökkäyksen tarkoituksena on liittää toiseen kielteinen määritelmä, mikä heikentää hänen uskottavuuttaan muiden silmissä. Toiminta ei edistä hedelmällistä keskustelua, vaikutus on pikemminkin päinvastainen.

Parhaassa tapauksessa keskustelu on mielenkiintoinen. On mukava kuunnella keskusteluja oman alan asiantuntijoilta, varsinkin jos on kiinnostunut aiheesta. Laadukas keskustelu tarjoaa loistavan tavan perehtyä aiheeseen ja antaa varmasti kaikille enemmän tietoa. Keskustelun kautta oppii myös käyttämään kieltä sujuvammin ja ilmaisemaan mielipiteesi vakuuttavammin. debatti kärsii argumentaatiovirheistä, siksi ne kannattaa sisäistää.

Argumentaatiovirheet luikertelevat keskusteluihin

Päivittäisissä keskusteluissa on yleistä tehdä päätelmiä hätäisesti tai poiketa alkuperäisestä aiheesta tahallaan tai vahingossa. Argumentaatiovirheet liittyvät läheisesti kognitiivisiin vinoumiin. Virheen määrittäminen ei ole aina helppoa. Jotkut virheistä ovat lähellä retorisia keinoja. Ammattitaitoiset kirjoittajat voivat myös vedota tunteisiin. Joskus epätarkkuus johtuu asiayhteydestä.

Avainsanat: