Debattibaari

Ilmastometsäkeskustelun ensimmäinen yhteenveto

Kirjoitettu: 14.12.15

Kirjoittaja: Elina Venesmäki

Muuttaako Pariisin sopimus Suomen metsäpolitiikkaa?

 

Lähes 200 maailman maata solmivat Pariisissa lauantaina ilmastosopimuksen, joka on kunnianhimoisempi kuin osattiin odottaa.

 

Sopimuksen tavoitteena on pitää lämmönnousu 1,5 asteessa, kun aiemmin tavoite on ollut 2 astetta. Kahden asteen taso on esimerkiksi EU:n suunnitelmien pohjana, ja tavoitteita pitää arvioida uudelleen ennen maaliskuussa pidettävää valtionjohtotason Eurooppa-neuvoston kokousta. Ennen Pariisin kokousta maiden antamat lupaukset nostaisivat lämpötilaa 2,7 astetta.

 

Sopimus siis velvoittaa allekirjoittajamaita vähentämään päästöjä suunniteltua nopeammin.

 

Suomen ilmastotyö perustuu pitkälti metsän käyttöön, ja Suomen uusiutuvasta energiasta 80 prosenttia on metsäenergiaa. Puu on Suomen tärkein energianlähde, ja hallitus on päättänyt lisätä metsien hakkuita. Suomen Ilmastopaneelin selvityksen mukaan metsäenergian käyttö ei ole ratkaisu ilmastotavoitteiden saavuttamiseen.

 

Metsäenergiaa on pidetty vähäpäästöisenä, koska kasvaessaan metsä sitoo saman hiilen, joka poltettaessa pääsee ilmaan. Tämä kuitenkin tapahtuu liian hitaasti, eikä Ilmastopaneelin mukaan voida odottaa sitä, että kaadettu metsä kasvaa kymmenien vuosien päästä takaisin hiilivarastoksi.

 

Debattibaarissa on keskusteltu viime viikosta alkaen metsäenergiasta. Keskustelun innoittajina ovat Ilmastopaneelin raportti ja tauataraportti, joissa teemoina ovat metsien hyödyntämisen ilmastovaikutukset ja hiilinielujen kehittyminen.

 

Asiantuntija, osallistu hyvin argumentoituun keskusteluun torstaihin mennessä. Asiantuntemustasi tarvitaan nyt! Linkki keskusteluun.

 

Missä määrin Pariisin 1,5 asteen tavoite muokkaa Suomen metsäpolitiikkaa?

  • Voiko hakkuita lisätä vai pitäisikö metsien antaa vanheta rauhassa? Mitä muita mahdollisuuksia on?
  • Pitäisikö metsäteollisuuden muuttaa toimintatapojaan ja miten?