Debattibaari

Ilmastopaneelin Kanninen: Pariisin tavoitteisiin metsät avuksi

Kirjoitettu: 16.12.15

Kirjoittaja: Debattibaari

Lähes 200 maailman maata solmi lauantaina Pariisissa historiallisen ilmastosopimuksen. Sopimuksen tavoitteena on pitää ilmaston lämpeneminen 1,5 asteessa. Sopimus ei anna yksityiskohtaisia ohjeita siitä, miten eri maiden pitäisi päästä tavoitteeseen.

 

Suomen Ilmastopaneelin jäsen, trooppisen metsänhoitotieteen professori Markku Kanninen Helsingin yliopistosta sanoo, että kestää vielä vuosia ennen kuin sopimuksen allekirjoittaneille on tarjolla toimintaohjeita. Pariisin ilmastosopimus perustuu vapaaehtoisuuteen. Kanninen oli mukana kirjoittamassa joulukuun alussa julkaistua Ilmastopaneelin selvitystä: ”Metsien hyödyntämisen ilmastovaikutukset ja hiilinielujen kehittyminen”.

 

Sopimus ei ohjeista esimerkiksi Suomea metsänhoidossa.

 

”Metsien suojeluun sopimus ei ainakaan velvoita. Sopimus on kuitenkin niin kunnianhimoinen, että on todennäköisesti mahdotonta päästä tavoitteisiin ilman nielujen ottamista kunnolla huomioon”, Kanninen sanoo.

 

Metsäkadon arvioidaan aiheuttavan nykyisin vähän alle kymmenen prosenttia ihmistoiminnan kasvihuonekaasupäästöistä maailmassa. Suomessa metsät toimivat tällä hetkellä hiilinieluina, mutta tropiikissa metsäkato on suuri ja metsät siksi suuri päästöjen lähde.

 

Ilmastopaneeli varoittaa, että puun käytön lisääminen myös Suomessa pienentää metsien hiilinielua ja hiilivarastoa vähintään vuosikymmeniksi eteenpäin verrattuna tilanteeseen, jossa käyttöä ei lisätä.

 

Kun tavoitteena on laskea päästöjä nopeasti ja pitää lämpeneminen 1,5 asteessa, Kannisen mielestä tämänhetkinen tapa korvata fossiilisia polttoaineita metsäenergialla ei auta. Puu kasvaa takaisin ja sitoo poltetun hiilen, mutta liian hitaasti. Kun ilmastonmuutosta halutaan torjua nopeasti, metsät eivät ehdi vankistua hiilivarastoiksi.

 

Linkki metsät ja ilmasto -keskusteluun

Keskustelun loppuun