Debattibaari

EU-debatti: Minkälaista Euroopan unionia Suomi haluaa rakentaa?

Kirjoitettu: 07.09.17

Kirjoittaja: Joonas Pörsti

Tiedote 7.9.2017

Debattibaari käynnistää kansallisen keskustelun, jossa selvitetään, mikä olisi Suomen kannalta paras kehityssuunta EU:lle.

 

”Euro on darwinistinen järjestelmä, jossa vahvat pärjäävät”, haastaa Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Antti Ronkainen Debattibaari.fi-sivustolla tänään julkaistussa avauspuheenvuorossaan. ”Olisi tärkeää, että keskustelu rahaliiton tulevaisuudesta käytäisiin mahdollisimman ennakkoluulottomasti.”

 

Saksa valmistautuu 24. syyskuuta järjestettäviin liittopäivävaaleihin. Niiden jälkeen Saksan uusi hallitus ryhtyy neuvottelemaan Euroopan talous- ja rahaliitto EMU:n sääntöjen viimeistelystä Ranskan kanssa. Ranskan presidentti Emmanuel Macron on esittänyt euroalueelle yhteistä valtiovarainministeriötä ja mittavaa budjettia jäsenmaiden ali- ja ylijäämien sekä suhdannevaihteluiden tasoittamiseksi.

 

Saksalle riittäisi eurokriisin aikana perustetun Euroopan vakausmekanismin EVM:n kehittäminen ”Euroopan valuuttarahastoksi”. Saksan nykyinen valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble on ehdottanut, että vakausmekanismille siirrettäisiin EU-komission tehtäviä euromaiden budjettikurin vahtimisessa. Valtiovarainministeri Petteri Orpo on todennut, että Suomen ”kannattaa tukea” Schäublen esitystä (HS 23.8.) Myös liittokansleri Angela Merkel on näyttänyt esitykselle vihreää valoa.

 

Saksan ja Ranskan on määrä neuvotella rahaliiton tulevaisuudesta jo lokakuussa kahdenkeskisessä huippukokouksessa. ”Loput euromaat hyväksyisivät Saksan ja Ranskan kompromissin ensi vuoden alkupuolella ennen kuin Brexitiin liittyvät neuvottelut EU-budjetista alkavat”, Antti Ronkainen kirjoittaa. ”Tässä aikataulussa julkiselle keskustelulle Suomen EMU-kannasta ei juuri jää aikaa.”

 

Kulkeeko Suomi kohti tärkeitä EMU-päätöksiä sammutetuin lyhdyin?

 

Debattibaari.fi-sivustolla 14.9 käynnistyvällä julkisella asiantuntijakeskustelulla annetaan tälle tärkeälle kansalliselle EU-tulevaisuusdebatille tilaisuus. Keskustelu viritetään ennakkoon kolmella avauspuheenvuorolla, joiden kirjoittajat ovat tutkija Antti Ronkainen, Suomen Pankin johtokunnan jäsen Olli Rehn (11.9.) sekä europarlamentaarikko Heidi Hautala (12.9.) Varsinainen keskustelu ottaa sytykkeitä Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin unionin tilaa käsittelevästä puheesta (13.9).

 

Keskustelun moderaattorina toimii Ulkopolitiikka-lehden toimituspäällikkö Joonas Pörsti. Keskustelu on avoin, ja siihen voi osallistua hyvin argumentoiduilla ytimekkäillä kommenteilla. Keskusteluun kutsutaan erityisesti mukaan tutkijoita, etujärjestöjä, aatteellisia ajatushautomoita ja poliittisten puolueiden edustajia. Debattibaarin keskusteluun linkitetään mukaan Ulkopolitiikka-lehden sekä Politiikasta.fi-sivuston ja muiden mediayhteistyökumppaneiden artikkeleita.

 

Sosiaalisessa mediassa keskustelua tuodaan yhteen #EUdebatti -aihetunnisteella.

 

Keskustelun Debattibaari-alustalla mahdollistaa Avoin yhteiskunta ry Eurooppatiedotukselta saamansa kilpaillun kansalaisjärjestöapurahan (8000 e) turvin. Avoin yhteiskunta ry on vuonna 2010 perustettu yhdistys, jonka tavoitteena on edistää avointa ja faktapohjaista tiedonvälitystä ja keskustelua. Yhdistyksen ensimmäinen hanke oli vuoden 2014 eurovaaleihin perustettu Faktabaari.fi -faktantarkastuspalvelu. Faktabaari voitti Vuoden 2015 Journalistinen teko -palkinnon Bonnierin Suuressa Journalistikilpailussa.

 

“Avoin yhteiskunta ry haluaa olla tukemassa proaktiivista, argumentoitua ja julkista asiakeskustelua haastavista ja tärkeistä EU-asioista. Kiitämme Eurooppatiedotusta mesenoinnin mahdollistamasta apurahastamme. Nyt toivomme asiantuntijoiden ja poliitikkojen panosta avoimen yhteiskunnan puolesta käytävässä debatissa”, sanoo yhdistyksen varapuheenjohtaja Mikko Salo.

 

Voit osallistua ja seurata keskustelua: https://www.debattibaari.fi/eudebatti

Facebook: http://facebook.com/debattibaari

Twitter: http://twitter.com/debattibaari

 

Lisätietoja:

 

Joonas Pörsti

Keskustelun isäntä, vastaava toimittaja, #EUdebatti   

joonas@debattibaari.fi

040 3533 621

 

Mikko Salo

Avoin yhteiskunta ry, varapuheenjohtaja ja Debattibaari -hankevastaava

mikko@debattibaari.fi

040 556 5050

www.avoinyhteiskunta.me

 

 

 

Keskustelun loppuun