Debattibaari

Debattibaarin keskustelu jalostuu yhteistyössä kansallisen ilmastopaneelin kanssa

Kirjoitettu: 04.12.15

Kirjoittaja: Mikko Salo

Jonkinlainen saavutus: toista sataa kommenttia kaikkiaan noin viideltäkymmeneltä eri alojen asiantuntijalta on Debattibaari kerännyt sen jälkeen kun ensimmäinen keskustelu polkaistiin käyntiin syksyllä vuosi sitten. Kiitos kaikille osallistujille, ilman teitä tämä ainutlaatuinen hanke ei olisi mahdollinen!

 

Jatkoa seuraa: argumentoidun, avoimen asiantuntijakeskustelun vetämistä on päässyt kokeilemaan kolme ammattitoimittajaa: Raine Tiessalo, Tuomas Muraja ja Elina Venesmäki. Tämän kolmikon kokemusten ansiosta Debattibaarin konseptia on voitu nyt kirkastaa.

 

Vastaisuudessa haluamme että, Debattibaarin keskustelu erottaa perinteisistä keskustelufoorumeista. Haluamme antaa tilaa laadulle. Haluamme, että keskustelussa nousevat esille ne asiantuntijat, jotka kykenevät mahdollisimman pätevään ja selkeään asia-argumentointiin.

 

Tänään (4.12.) aloitamme kansallisen ilmastopaneelin kanssa marraskuussa aloittamamme metsäkeskustelumme kaksi viikkoiset ilmastojatkot.   “Miten metsä pysyy hiilinieluna?” -keskustelu tuo  mukaan mm.  joukon eturivin tutkijoidemme toteuttamaan heiltä kaivattua yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Tavoittenamme on lisätä  faktapohjaista julkista keskustelua Pariisin ilmastohuippukokouksen yhteydessä. Yhdessä asiakkaittemme kanssa meille kaikille tarjoutuu nyt mahdollisuus jakaa tutkittua tietoa ja argumentteja sosiaalisessa mediassa (#ilmasto #metsä) osaksi ilmastokokouksen (#Pariisi2015) ympärillä käytävää kansalaiskeskustelua. Faktat ja argumentit tiskiin! Tervetuloa mukaan!

 

Pelisäännöt kirkkaammiksi

 

Debattibaariin osallistuvalle asiantuntijalle on käytössä 100 merkkiä otsikkoon ja enintään 600 merkkiä perusteluihin.

Homma toimii näin:

  • Otsikolla (100 merkkiä) otetaan kantaa tai tuodaan esille keskusteluun tärkeä uusi elementti.
  • Perusteluilla (600 merkkiä) perustellaan otsikon väittämä tai fakta ja tarvittaessa linkitetään se relevanteihin tutkimuksiin, selvityksiin, tilastoihin tms tietolähteisiin. Näin kommentin voi lähteyttää
  • Perusteluiden pitää vastata yksinkertaisuudessan kysymykseen “Kuinka otsikon johtopäätökseen pääsee?”

Mitä paremmin debattiin osallistuja kykene perustelemaan kantansa, sitä suuremmalla todennäköisyydellä hänen kommenttiaan jaetaan myös sosiaalisessa mediassa eteenpäin. Rummutamme parhaiten perusteltuja argumentteja erityisellä innolla niin Debattibaarin kuin Fakta- ja Debattibaarien taustavoimienkin nimissä.

 

Hyvin muotoillulla argumentaatiolla pääsee varmimmin keskustelun moderaattorin väli- ja loppuyhteenvetoihin. Nämä yhteenvedot ovat mahdollisimman selvää ja ymmärrettävää, journalismia, eräänlaista asiantuntijakeskustelun tiedon edelleenjalostamista.

 

Debattibaarin toimituskunta

Mikko Salo
Tuomas Muraja
Jussi Salmio
Raine Tiessalo

Keskustelun loppuun