Debattibaari

Debattibaari innoitti kymmenet asiantuntijat poikkeuksellisen laajaan ilmastokeskusteluun

Kirjoitettu: 23.02.15

Kirjoittaja: Debattibaari

Tiedote 23.2.2015
Debattibaari innoitti kymmenet asiantuntijat poikkeuksellisen laajaan ilmastokeskusteluun

 

Yli 20 suomalaista eri alojen asiantuntijaa osallistui tammi-helmikuussa noin viisi viikkoa kestäneeseen energia- ja ilmastokeskusteluun. Keskustelu käytiin uutta digitaalista suomalaisinnovaatiota, Debattibaari.fi-palvelua hyväksi käyttäen.

 

“Eri alojen asiantuntijoiden yhteensä 79 punnittua puheenvuoroa verkkoalustallamme nostivat asiapohjaisen julkisen ilmasto- ja energiakeskustelun Suomessa uudelle tasolle”, arvioi Debattibaarin tiedepilotin järjestelyistä vastannut Mikko Salo.

 

Keskustelun teema “Eroon ilmastopäästöistä – miten se onnistuu?” houkutteli mukaan asiantuntijoita poikkeuksellisen laajalta rintamalta. Keskustelua moderoinut, tiedetoimittaja Elina Venesmäki on mielissään. “Varsinaisten ilmastotutkijoiden argumenttien yhteen kokoamisen lisäksi tavoitteenamme oli laajentaa näkökulmien kirjoa. Siinä onnistuttiin, sillä mukaan lähti asiantuntijoita insinööreistä ja taloustieteilijöistä aina psykologeihin saakka”, Venesmäki sanoo.

 

Debattibaarin tiedepilotti käynnistettiin 8.1.2015 Tieteen päivillä kansallisen ilmastopaneelin puheenjohtajan, uutta energiapolitiikkaa ajavan energiaprofessoriryhmän ja kansanedustajaehdokkaiden keskustelukokonaisuudella.

 

Debattibaarin tiedepilotin toteutusta tukivat Tieteen tiedotus ry, Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta ja Debattibaarin sisarhanke Faktabaari (www.faktabaari.fi).

 

Energiakeskustelussa vähän naisia

 

Debattibaarissa keskusteltiin esimerkiksi siitä, onko energiakäänne jo meneillään, mihin uusiutuvat energialähteet riittävät ja mikä rooli hiilidioksidin talteenotolla on ilmastonmuutoksen päästöjen suitsimisessa.

 

Venesmäki harmittelee keskusteluun uskaltautuneiden asiantuntijoiden vääristynyttä sukupuolijakaumaa.
“Keskustelijoiden joukko oli korostuneen miesvaltainen. Yhteensä 22 keskustelijasta vain neljä eli alle yksi neljästä oli naisia”, Venesmäki sanoo..

 

Debattibaarin energia- ja ilmastokeskustelu oli pilottiprojekti, jossa Debattibaari.fi-palvelun toimivuutta tieteellisen ajankohtaiskeskustelun areenana kokeiltiin. Keskustelu avattiin 8.1.2015 järjestettyjen Tieteen päivien yhteydessä, joilla enegia- ja ilmastoteema oli vahvasti esillä.

 

Asiantuntijoita houkuteltiin mukaan keskusteluun muun muassa sosiaalisessa mediassa, jonka yhteyteen Debattibaari on vahvasti asemoitu.

 

“Pilotti osoitti suomalaisten asiantuntijoiden kiinnostuksen poikkitieteelliseen ja avoimeen asiakeskusteluun internetissä, kun heille tarjotaan sopiva alusta”, Salo sanoo.

 

Katsaus kansanedustaehdokkaille päätöksenteon ja vaalikampanjoinnin tueksi

 

Tiivistetty yhteenveto keskustelusta lähetetään tällä viikolla kansanedustajille. Journalismin joukkorahoituspalvelu rapport.fi:n kautta rahoitettu yhteenveto on ladattavissa myös Debattibaarin verkkosivuilla alla olevasta linkistä.

Debattibaari-Briiffi-Eroon ilmastopäästöistä-20150223

 

“Debattibaari jalostaa ja rikastaa asiantuntijatietoa julkisen päätöksenteon ja journalismin tueksi ja tuo samalla fiksun ja selkeän asiakeskustelun kaikkien kansalaisten ulottuville”, Salo tiivistää.

 

Lisätietoja:
Mikko Salo 040 556 5050
Elina Venesmäki 050 436 9646
toimitus@debattibaari.fi
www.debattibaari.fi
Tiedepilotin yhteistyökumppanit

Keskustelun loppuun